Shihan Božidar Z. Purić 6˚ DAN

Rođen je 07.06. 1978. godine u Prijepolju. Osnovnu školu završio u Prijepolju, Sportsku gimnaziju (I generacija) u Beogradu, diplomirao je na Visokoj Sportskoj i zdravstvenoj školi u Beogradu na smeru sportski trener sa prosečnom ocenom 8 (osam). Specijalizira na istoj školi na smeru Fizičko vežbanje i sport dece i mlađih kategorija sportista. Akademske studije završava na Alfa BK Univerzitetu u Beogradu, čime postaje i Diplomirani menadžer u sportu.

Karateom je počeo da se bavi 1985. godine u rodnom gradu. Prve Karate korake učio je u Karate klubu „Prijepolje“ kod trenera, prof. Danila Danka Radevića a za prva učenička zvanja polaže kod legendarnog Slobodana Slobe Vučinića. Dolaskom u Beograd 1993. godine počinje da trenira u Karate klubu „Crvena Zvezda“.

Od 1995. godine stalni je član nekoliko reprezentativnih selekcija u Karateu (ITKF, Fudokan, JKA i SKIF). U karijeri je nastupao za sledeće Klubove: KK „Prijepolje“, KK „Crvena Zvezda“, KK „Zvonko Osmajlić“, KK „Raška“, KK „Studentski grad“ i KK „SHOTO“.

Majstorirao je kod glavnog instruktora i predsednika JKA, Shihan Olivera Tomića 7˚ DAN u Petrovcu 1997. godine. Polaganje je uveličao efektnim pobedama svih svojih protivnika na ceremonijalnom takmičenju istoga dana. Za 2˚ DAN položio je 2001. godine, a na osnovu izuzetnih rezultata i zasluga u Karateu, GKF Hachi-O-Kai Martial Arts (Kancho Takemasa Okuyama 10˚ DAN), krajem 2009. godine kandiduje ga za 4˚ DAN. Posle izuzetno napornih priprema i svakodnevnih treninga, sa uspehom je opravdao očekivanja i nakon uspešno položenog ispita za YON-DAN u Novom Sadu, 18. aprila 2010. godine promovisan je u Sensei-a i Instruktora Martial Arts-a. Na Internacionalnom seminaru u Bačkoj Topoli 26. septembra 2010. godine, Soke Kancho Takemasa Okuyama 10˚ DAN uručuje mu Svetski sertifikat Global Martial Arts Association Hachi-O-Kai. U septembru 2010. godine Kyokushin Budo-Kai savez Srbije mu dodeljuje zvanje 1. KYU u Kyokushin-kan Karateu (što je kasnije Sensei Purić i zvanično opravdao Kumite testom sa 8 ljudi). U Novembru mesecu 2014. godine u glavnom gradu Poljske, Varšavi ispred stručne Komisije IKA kojom je predsedavao lično Soke Takayuki Kubota 10° DAN uspešno je položio DAN test za visoko majstorsko zvanje Go Dan (5˚ DAN), a Soke Kubota mu lično dodeljuje titulu Shihan. Ovo polaganje je trajalo 2 (dva) sata i bilo je javno što kako Purić ističe ima poseban značaj. Početkom 2019. godine, Svetska Karate alijansa Kyokushinryu na čelu sa Kancho Peter Chong 9° Dan i Daihyo Ryuko Take 8° Dan dodeljuje Puriću zvanje 3° Dan i titulu Sensei u Kyokushinkai stilu. U septembru 2021. godine Soke Takayuki Kubota 10° DAN dodeljuje Puriću visoko majstorsko zvanje 6° DAN i na taj način mu ukazuje najveće priznanje za gotovo 4 decenije bavljenja Karate veštinom.

U novembru 2010. godine Purić otpočinje pregovore sa čelnim ljudima i instruktorima IKA (International Karate Association) – osnivač i gl. instruktor Soke Takayuki Kubota 10˚ DAN, sa ciljem razvoja IKA Gosoku Ryu Karatea u Srbiji. Nakon par meseci razgovora na obostrano zadovoljstvo i uz dozvolu SOKE KUBOTE 10. DAN, Purić postaje ovlašćen ispred IKA HQ da u Srbiji instruira i razvija Gosoku Ryu Karate (februar 2011).

Božidar Purić je višestruki šampion SRJ, SCG i Srbije. Vicešampion Evrope u tradicionalnom Karateu postao je 1998. godine na početku svoje seniorske karijere. Zbog finansijskih poteškoća propustio je više značajnih i velikih takmičenja (Evropski i Svetski šampionati u periodu od 1996 – 2002), a redovno je pozivan od strane tadašnjih selektora.

Godine 2001. uz pomoć svog oca, Karate veterana, prof. Zorana Purića, zajedno sa svojim dobrim prijateljima iz KK „Crvena Zvezda“ – Beograd, Zoranom i Savom Tankosić, osniva Karate klub „SHOTO“ – Beograd.

Od 2008 do 2011. godine obavljao je funkciju Menadžera u SKIF – Shotokan Karate savezu Srbije,  a velike zasluge mu pripadaju za kontakt i aktivno delovanje srpske SKIF Shotokan federacije sa matičnom organizacijom u Japanu, Kancho Hirokazu Kanazawom i drugim članicama SKIF-a.

Poslednji veliki takmičarski rezultati Purića su srebrna i zlatna medalja na Shotokan Kupu Evrope u Sloveniji, odnosno, Italiji u februaru i aprilu mesecu 2009. godine, pojedinačno i sa selekcijom SKIF Srbije.

U julu mesecu 2009. godine sa Shotokan reprezentacijom Srbije na 10-om Svetskom Shotokan prvenstvu koje je održano u Atini, osvaja 5. mesto u konkurenciji preko 80 zemalja nakon četvrtfinalnog poraza od selekcije Japana.

Od 2010. godine Shihan se potpuno posvećuje stručno – trenerskom radu u Karate klubu „SHOTO“ – Beograd.

Shihan Božidar Z. Purić je gl. instruktor i trener svih selekcija u Karate klubu „SHOTO“, sportski stručnjak koji se zalaže za kvalitet u radu i obrazovanje ljudi koji rade sa decom i omladinom. Veliki je protivnik nestručnog i nekvalifikovanog kadra koji danas nažalost u sportu predstavlja masovnu pojavu.

Potpisnik je Ugovora o poslovnoj saradnji sa Fakultetom za Menadžment u sportu, a više puta je podržavan od istaknutih sportskih stručnjaka sa beogradskih sportskih škola, akademija i fakulteta.

Dobitnik je velikog broja zahvalnica, plaketa i drugih priznanja za doprinos i razvoj Karatea u zemlji i inostranstvu.

Za dobrobit srpskog Karatea i unapređenja sporta, 2015 godine obavlja razgovore sa čelnim ljudima Karate Federacije Srbije i uključuje se u rad Nacionalnog Karate Saveza preko BKS (Beogradski Karate Savez).

Veliki je pobornik sportskog Karatea i Olimpizma ali i zagovornik očuvanja izvorne Karate Do veštine – Budo-a.

Shihan Božidar Z. Purić 6˚ DAN je oženjen suprugom Ivanom, kojoj pripadaju najveće zasluge za mnogobrojne uspehe i sa kojom ima dva sina Miloša i Lazara. Oba sina i Miloš i Lazar se takođe bave Karateom i reprezentativci su u svojim uzrasnim kategorijama.

Božidar Purić živi „Karate“ i radi u Beogradu.

Kontakt:
e-pošta: bozidarpuric@yahoo.com
telefon: +381/ 61/ 17 17 313

OSU

FitPass partner